[wpm_translate][:en]Innovative and Advanced Technologies Participation Venture Capital Investment Fund [:tr] Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Katılım Girişim Sermayesi Yatırım Fonu[:][wpm_translate]
[wpm_translate][:en]

The importance of venture capital investments, which play a crucial role in supporting innovation activities, increasing efficiency, creating employment, and reducing the current account deficit in economies, is growing day by day. The Innovative and Advanced Technologies Participation Venture Capital Investment Fund, established in partnership with Vakıf Katılım Bankası Anonim Şirketi, Ziraat Katılım Bankası Anonim Şirketi, and Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Anonim Şirketi under the auspices of the Presidency of the Republic of Turkey Presidency of Defense Industries and the leadership of SSTEK Defense Industry Technologies Corporation, aims to support companies working in advanced technologies, primarily in the defense industry sector.

The fund transfer process takes place as follows: The resources provided by qualified investors are transferred to venture companies based on the decisions approved by the investment committee.

Tax Advantages of the Innovative and Advanced Technologies Participation Venture Capital Investment Fund:

  • Companies investing in the fund can deduct 10% of their annual taxable income (up to 20% of their own capital amount) as “Venture Capital Fund Investment” from their taxable income.
  • Since theoretical deductions are made on the gains of the VC fund within the corporate structure, the dividends distributed to participation shareholders by VC funds are not subject to tax withholding.
  • Capital gains arising from the revaluation of participation shares, like securities, are not subject to taxation.
  • 75% of the gains from the sale of participation shares are exempt from corporate income tax.
  • Entrepreneurial participation shares are not subject to tax withholding when refunded to the fund, and investors are not subject to withholding.

With the Law on Technology Development Zones No. 7263 published in the Official Gazette dated February 3, 2021, and the Law Amending Certain Laws for Technology Development Zones, it is mandatory for companies operating in Technology Development Zones to transfer 2% of their exemption gains to venture capital participation funds. If these amounts are not transferred by the end of the relevant year, 20% of the amount subject to deduction on the annual declaration under this law will be subject to taxation.

In this regard, the Presidency of the Republic of Turkey Presidency of Defense Industries Affiliates and TSKGV Companies have stated that they will evaluate the amount made mandatory for the purchase of venture capital investment fund shares within the framework of the relevant law for the shares of the Innovative and Advanced Technologies Participation Venture Capital Investment Fund.

With this legislative change covering the Innovative and Advanced Technologies Participation Venture Capital Investment Fund, which will open the door to future elements of the defense industry, from unmanned technologies to laser and electromagnetic defense systems, cyber security, and satellite technologies, it is foreseen that the investment obligation introduced will be beneficial for the expansion of our fund.

[:tr]

Ekonomilerde inovasyon faaliyetlerinin desteklenmesi, verimliliğin artırılması, istihdam yaratılması ve cari açığın azaltılması noktasında önemli bir görev üstlenen girişim sermayesi yatırımlarının önemi her geçen gün artmaktadır. T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı himayelerinde ve SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri Anonim Şirketi liderliğinde, Vakıf Katılım Bankası Anonim Şirketi, Ziraat Katılım Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Anonim Şirketi ortaklığı ile kurulan Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Katılım Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun kuruluş amacı başta savunma sanayi sektörü olmak üzere ileri teknolojiler üzerine çalışan firmalara destek olmaktır.

Kalkınmada öncelikli stratejik sektörlerde faaliyet gösteren ve yüksek teknoloji odaklı üretimi hedefleyen, ihracatı artırma ve/veya ithal ikamesi potansiyeli yüksek, Türkiye ekonomisinin yüksek büyüme potansiyelinden ve bölgesel güç olma vizyonundan fayda sağlayacak ve stratejik coğrafi lokasyon, görece düşük maliyetli kalifiye personel gibi Türkiye’ye özgü unsurlar ile rekabet avantajına sahip olan şirketler öncelikli olmak üzere, büyüme finansmanı ve profesyonel yönetim ile beraber uluslararası alanda rekabetçi hale gelebilmeleri amacıyla, bu yenilikçi şirketlere katılım finans ilke ve standartlarına uygun olarak mevzuat uyarınca izin verilen herhangi bir yolla (örneğin sermaye ve sermaye benzeri yatırım araçları ile) yatırım yapmak için ilk kapanış büyüklüğü 175 milyon TL olacak şekilde kurulmuştur.

Fon aktarımı süreci; Nitelikli yatırımcılar tarafından sağlanan kaynağın yatırım komitesinin değerlendirmesi sonucu alınan kararlar neticesinde onaylanan fonun girişim şirketlerine aktarılması şeklinde gerçekleşmektedir.

Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Katılım Girişim Sermayesi Yatırım Fonunun Vergi Avantajları:

  • GSYF yatırımı yapan şirketler yıllık vergi matrahının %10’unu (öz sermaye tutarının %20’sine kadar kısmı) “Girişim Sermayesi Fonu Yatırımı” olarak vergi matrahından düşebilir.
  • GSYF’nin kazançları üzerinden kurum bünyesinde teorik olarak kesinti yapıldığı için, GSYF’ler tarafından katılma payı sahiplerine dağıtılan kar payı (temettü) vergi kesintisine tabi değildir.
  • Katılma paylarının menkul kıymetler gibi yeniden değerlenmesinden kaynaklanan değer artış kazançları vergiye tabi değildir.
  • Katılma paylarının satışından doğan kazançların %75’lik kısmı kurumlar vergisinden istisnadır.
  • Girişimci katılma paylarının fona iadesinde vergi kesintisine uğramaz ve yatırımcı kesintiye maruz kalmaz.

03.02.2021 tarih ve 31384 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7263 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların istisna kazançlarının yüzde 2’sinin girişim sermayesi katılım fonlarına aktarılması zorunluluğu getirilmiştir. Söz konusu tutarların ilgili yılın sonuna kadar aktarılmaması durumunda, bu kanun kapsamında yıllık beyanname üzerinden indirim konusu yapılan tutarın yüzde yirmisi vergiye tabi tutulacaktır.

Bu doğrultuda T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı İştirakleri ve TSKGV Şirketleri, ilgili kanun çerçevesinde girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması amacıyla kullanılması zorunlu kılınan tutarın Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Katılım Girişim Sermayesi Yatırım Fonu payları için değerlendirecekleri hususunu bildirmişlerdir.

İnsansız teknolojilerden, lazer ve elektromanyetik savunma sistemlerine, siber güvenlik ve uzaydan, uydu teknolojilerine kadar geleceğin savunma sanayisi unsurlarında yapılacak çalışmalara kapı açacak olan Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Katılım Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu kapsayan bu mevzuat değişikliği ile beraber getirilen yatırım zorunluluğunun Fon’umuzun genişlemesinde faydalı olacağı öngörülmektedir.

[:][wpm_translate]
[wpm_translate][:en] Venture Capital Investments [:tr] Girişim Sermayesi Yatırımları [:][wpm_translate]
DT CLOUD
SİMULARGE
BEAM TEKNOLOJİ

you're currently offline